PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

40 Poodří [ Turistická oblast ]

KUNÍN JESENÍK NAD ODROU ODRY CHKO POODŘÍ BÍLOVEC PŘÍBOR SUCHDOL NAD ODROU BARTOŠOVICE ŘEKA ODRA FULNEK STUDÉNKA PŘÍBOR STUDÉNKA ŘEKA ODRA BARTOŠOVICE KUNÍN SUCHDOL NAD ODROU JESENÍK NAD ODROU ODRY FULNEK BÍLOVEC CHKO POODŘÍ Poodří
...třpytivá říční hladina...
Přestože je Odra v horní části svého toku nesplavná, je svrchovanou vládkyní této oblasti. Vrtošivá povaha, která ji každý rok nutí opustit řečiště a mírně změnit svůj tvar, tak trochu kazí její pověst líně tekoucí řeky, ale zato ji milují ptáci a drobní vodní živočichové. Stále živá postupná tvorba tůní a mrtvých ramen v říční nivě Odry je svým rozsahem v České republice ojedinělá, a meandrující tok se svými břehovými porosty představuje jednu z posledních řek, která plní všechny krajinářské a ekologické funkce. Okolí Odry s vzácnými lužními lesy, mokřady a tůněmi je protkáno řadou turistických tras, na nichž čekají na pozorné návštěvníky další zajímavosti. Ve Vražném-Hynčicích spatříte rodný dům J. G. Mendela, světově uznávaného zakladatele genetiky. V zámku ve Studénce sídlí vagonářské muzeum, které vyhledávají všichni příznivci techniky. Z mnoha míst se rovněž otvírají zajímavé výhledy - třeba z rozhledny na kopci v Bílově.

- Bartošovice - někdejší tvrz, upravená koncem 19. století na zámek, stylové interiéry, sídlo Regionu Poodří a hotel. Zámecký park s naučnou stezkou, stanice pro záchranu volně žijících živočichů.
- Bernartice - lesní mlýn, technická památka s úplným mlýnským zařízením včetně vodního kola.
- Poodří - jedna z nejmladších chráněných krajinných oblastí České republiky (1991). Řeka Odra si v Poodří zachovává svůj přirozený charakter nivní řeky s mnohačetným volnými meandry, tůněmi a slepými rameny.
- Rybniční soustava - Poodří je kraj rybnikářů; 57 rybníků s celkovou výměrou 694, mnohé soustavy středověkého původu. Chov ryb, ornitologické lokality k odpočinku během jarního a podzimního tahu, hnízdiště. Technická památka, 23 km dlouhá Oderská strouha Mlýnka.
- Kotvice - naučná stezka a přírodní rezervace s rybníky Nový a Kotvice a bývalou oborou zámku v Nové Horce. Oáza pro četné druhy vodního ptactva.
- Fulnek - působiště J. A. Komenského. Dominantou města rozsáhlý renesanční zámek a barokní klášter kapucínů na návrších nad městem.
- Stříbrné jezírko u Fulenku - bývalý galenitový důl na Pohořském kopci nedaleko Jestřábí, od poloviny 17. století opuštěný a postupně zatopený. Unikátní jezírko bohaté na vodní a bahenní rostlinstvo a četné druhy obojživelníků.
- Studénka - město s tradiční výrobou železničních vagónů, v barokním zámku Vagonářské muzeum s expozicí historie kolejové dopravy a rozvoje železniční sítě České republiky. Funkční modelová dráha rozměru H0 se dvěma okruhy kolejiště.
- Příbor - jedno z nejstarších měst severovýchodní Moravy. Na náměstí původní renesanční domy s podloubím, v piaristické koleji stálá expozice věnovaná zdejšímu rodákovi, zakladateli psychoanalýzy S. Freudovi.
- Kunín - zajímavý barokní zámek, na přelomu 18. a 19. století sídlo jednoho z nejmodernějších vzdělávacích ústavů tehdejší střední Evropy; navštěvoval jej i pozdější český historik František Palacký. Nyní sídlo muzea, prohlídka zahrnuje i návštěvu zámecké půdy s unikátním barokním komínovým systémem.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Poodri.TOURISM.cz

Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 11:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA