PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

29 Svitavsko [ Turistická oblast ]

JEVÍČKO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ MLADĚJOV JAROŠOVSKÝ KOPEC - ROZHLEDNA TOULOVCOVY MAŠTALE POLIČKA SVOJANOV LITOMYŠL SVITAVY VRACLAV VYSOKÉ MÝTO VYSOKÉ MÝTO VRACLAV JAROŠOVSKÝ KOPEC - ROZHLEDNA SVOJANOV MLADĚJOV TOULOVCOVY MAŠTALE JEVÍČKO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ POLIČKA LITOMYŠL SVITAVY Svitavsko
...starodávné poklady...
Naprostý klid, nejčistší voda, v létě vůně trávy na pokosených loukách, v zimě neporušené třpytivé pláně; svěží vzduch a bezpočet dojmů, které návštěvníky unáší mimo tento čas. Nicméně v mírně zvlněném kraji Svitavské pahorkatiny vás neokouzlí jen příroda nedotčená civilizačními vlivy, atraktivní kamenná skalní města a místa přímo stvořená pro odpočinek, dlouhé procházky a relaxaci, ale také zajímavá historická města a pyšná šlechtická sídla - včetně překrásného renesančního zámeckého areálu v Litomyšli. Než se vydáte dál, zastavte se také v nedalekém Nedošínském háji, oblíbeném výletním místě, kde se odehrává část Jiráskovy Filozofské historie. Svezte se parní lokomotivou po jedné z posledních úzkokolejných tratí v okolí Mladějova a odhalte zbytky strážních hradů a tvrzí, které kdysi lemovaly středověkou obchodní stezku do Moravské Třebové. A nezapomeňte ani na malebný areál církevních památek v Koclířově, ukázku doznívání lidového baroka během 19. století.

- Litomyšl - město s nádherným renesančním zámkem, zapsaným na seznamu UNESCO. Historické interiéry, cenné barokní divadlo z 18. století, galerie, v zámeckém pivovaru rodný byt hudebního skladatele B. Smetany. Portmoneum - muzeum knihtiskaře a grafika J. Váchala.
- Muzeum průmyslových železnic v Mladějově - muzejní úzkorozchodná železnice z Mladějova do Hřebče. Jízdy s parními i starými motorovými mašinkami, víkendové celodenní akce, výstavy parních, motorových a elektrických lokomotiv.
- Polička - historické město se zachovalým městským opevněním ze 14. a 15. století s baštami a parkánovou zdí. Ve světničce ve věži chrámu sv. Jakuba se narodil hudební skladatel B. Martinů.
- Svitavy - náměstí s měšťanskými renesančními a barokními domy. Pomník O. Schindlera, člena NSDAP, který zachránil životy 1 200 Židům tím, že je zaměstnal ve své továrně v nedalekém Brněnci.
- Hrad Svojanov - raně gotický hrad a empírový zámek nad stejnojmenným městečkem. Někdejší sídlo české královny Kunhuty a rytíře Záviše z Falkenštejna, výstava replik historického skla, expozice hliněných figurek J. Kutálka.
- Koclířov - barokní hřbitovní kostel sv. Jakuba a sv. Filomény, hřbitov s někdejším obydlím poustevníka. Plastiky místních umělců z 19. století.
- Moravská Třebová - městská památková rezervace s řadou historických památek. V renesančně-klasicistním zámku muzeum s cennou expozicí holandského a vlámského malířství.
- Křížový vrch u Moravské Třebové- gotický kostel Povýšení sv. Kříže se hřbitovem, k němuž vede kryté dřevěné schodiště a Křížová cesta se čtyřmi kaplemi a několika sochami. Barokní sousoší Kalvárie, vynikající dílo J. Pacáka.
- Růžový palouček - významné poutní místo u obce Újezdec, parkově upravený areál osázený růžemi. Památné místo českých bratří, kde se po Bílé hoře (1608) členové Jednoty bratrské loučili s vlastí před odchodem do exilu.
- Vraclav - areál někdejších lázní s léčivým pramenem a barokním kostelem sv. Mikuláše. V interiéru mohutné dřevěné polychromované plastiky z 18. století, které původně stávaly na křížové cesty z Králík do Hedče.
- Toulovcovy maštale - členité skalní město s řadou romantických skalních útvarů, jeskyněk, průchodů a schodišť, opředené pověstmi o loupeživém rytíři Vavřinci Toulovcovi a jeho družině. Poblíž Toulovcova rozhledna.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 12:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA