PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

43 Jeseníky [ Turistická oblast ]

VRBNO POD PRADĚDEM BRUNTÁL KRNOV VELKÉ LOSINY BÍLÁ OPAVA ŠUMPERK KARLOVA STUDÁNKA PŘÍBRAM ZLATÉ HORY PRADĚD JESENÍK REJVÍZ VRBNO POD PRADĚDEM BRUNTÁL KRNOV KARLOVA STUDÁNKA BÍLÁ OPAVA PRADĚD ŠUMPERK VELKÉ LOSINY ZLATÉ HORY REJVÍZ JESENÍK Jeseníky
...na střeše Moravy...
Oázy pohody, hřiště plná dobrodružství, chrámy kulinářských požitků - není těžké najít si v Jeseníkách to své místo, šité přesně na míru. Navíc je tu nezanedbatelná skutečnost, že po Krkonoších je Hrubý Jeseník druhým nejvyšším pohořím České republiky; bohatá síť turistických značených cest a množství rekreačních a sportovních center je v takové oblasti samozřejmostí. Lyžařská střediska jako jsou Ovčárna na Pradědu, Červenohorské sedlo a Ramzová se mohou chlubit nejlepšími sněhovými podmínkami v tuzemsku, lyžuje se na nich často od listopadu do poloviny května. Nechte se okouzlit krápníkovými jeskyněmi a krásou Rešovských vodopádů i vodopádů Bílé Opavy, projděte se rašeliništěm Rejvíz i kolem pramenů řeky Moravy pod vrcholem Kralického Sněžníku, obdivujte vyhaslé sopky v okolí Bruntálu, načerpejte nové síly a energii v Lázních Jeseník, Karlově Studánce nebo Velkých Losinách, vystoupejte na některou z rozhleden - a užijte si Jeseníky do sytosti.

- Velké Losiny - lázeňské městečko s termálními sirovodíkovými prameny a termálním koupalištěm, renesanční zámek s arkádami. Historická ruční papírna s tradicí nepřetržitého provozu od konce 16. století, expozice Muzea papíru.
- Zámek Úsov - od konce 19. století lesnické a lovecké muzeum s ojedinělými sbírkami, sbírka hlav velkých asijských a afrických zvířat a ručně malovaná mapa lichtenštejnských expedičních výprav. Výstava Fantastická zoologie.
- Jeseník - lázně založené v 19. století lidovým léčitelem V. Priessnitzem, propagátorem vodoléčby. Kolonáda, výletní okruhy k pramenům s četnými pomníky a kavárnami, muzeum.
- Rozhledna Zlatý chlum - 26 m vysoká kamenná rozhledna, výrazná dominanta okolí města Jeseník na Zlatém chlumu (875 m).
- Jeskyně Na Pomezí - labyrint úzkých a vysokých puklinových chodeb s řadou menších dómů, oblíbené zimoviště četných druhů netopýrů.
- Jeskyně Na Špičáku - první zmínka o nejstarší písemně doložené jeskyni ve střední Evropě z roku 1430. Labyrint s chodbami charakteristického srdcového profilu, na stěnách a stropech množství záznamů a nápisů i ze středověku.
- Rejvíz - národní přírodní rezervace, rozlehlá rašeliniště se vzácnými mechovými jezírky. Naučná stezka vedená po dřevěných povalových chodnících začíná u penzionu Rejvíz, v okolí zříceniny několika středověkých hradů.
- Lázně Karlova Studánka - prameny železité kyselky, lázeňské tradice od 18. století. Typické dřevěné lázeňské stavby s ojedinělým koloritem doplňuje lesopark s geologickou expozicí hornin z oblasti Jeseníků.
- Loštice - místo proslavené výrobou jediného původního českého sýru - olomouckých tvarůžků. V komplexu výrobny tvarůžků muzejní expozice s historickými stroji, zařízením a pomůckami k jejich výrobě.
- Praděd - nejvyšší vrchol Hrubého a Nízkého Jeseníku, zároveň nejvyšší hora Moravy (1492 m). Jeseníky mají pověst hor s vynikajícími sněhovými podmínkami, osada Ramzová (760 m) je nejvýše položenou rychlíkovou stanicí ve střední Evropě. Řada cykloturistických a naučných stezek.
- Zlaté Hory - starobylé hornické město s památkovou rezervací a muzeem, zajímavý skanzen s funkčními replikami středověkých hornických mlýnů a naučnou stezkou v údolí Ztracených štol. Poblíž na Biskupské kupě nejstarší rozhledna v Jeseníkách (1898) a poutní místo Panny Marie Pomocné s klášterem.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 09:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA