PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

18 Jizerské hory [ Turistická oblast ]

ROZHLEDNA ŠTĚPÁNKA OZUBNICOVÁ ŽELEZNICE  TANVALD - HARRACHOV SMRŽOVKA PROTRŽENÁ PŘEHRADA ROZHLEDNA BRAMBERK NÁDRŽ JOSEFŮV DŮL BEDŘICHOV - LYŽAŘSKÉ STŘEDISKO LIBEREC - MĚSTO POD JEŠTĚDEM ROZHLEDNA ČERNÁ STUDNICE JABLONEC NAD NISOU JEŠTĚD - MULTIFUNKČNÍ VĚŽ JEŠTĚD - MULTIFUNKČNÍ VĚŽ OZUBNICOVÁ ŽELEZNICE  TANVALD - HARRACHOV SMRŽOVKA PROTRŽENÁ PŘEHRADA NÁDRŽ JOSEFŮV DŮL ROZHLEDNA ŠTĚPÁNKA ROZHLEDNA ČERNÁ STUDNICE ROZHLEDNA BRAMBERK JABLONEC NAD NISOU LIBEREC - MĚSTO POD JEŠTĚDEM BEDŘICHOV - LYŽAŘSKÉ STŘEDISKO TO 18 Jizerské hory
...hory, hory, samé hory...
Na západě, přímo nad Libercem, se zvedá ohromný Ještědský hřbet s oslňující televizní věží. Z jihu sem nahlížejí skalní věže Českého ráje, z východu první výběžky Krkonoš - a velkou část oblasti vyplňují Jizerské hory. I tak strohý výčet napovídá, že ti, co vyhledávají letní nebo zimní aktivní odpočinek, najdou právě na Liberecku vynikající podmínky. Skutečně je z čeho vybírat - od pěší turistiky, cyklistiky a jízd na koni přes rozmanité vodní sporty na četných říčkách a přehradách až po klasické sjezdové i běžecké lyžování. Přestože Jizerské hory nepatří mezi vyhlášené horolezecké lokality, na zdejších žulových skalách si horolezci přijdou na své. Chloubou kraje je rovněž kolekce kamenných a železných rozhleden s fantastickými výhledy do okolí a bohatá nabídka dalších turistických lákadel v Liberci a Jablonci nad Nisou. K těm největším tradičně patří zoologická a botanická zahrada, a samozřejmě unikátní aquapark, kam jezdí návštěvníci ze všech koutů České republiky.

- Bedřichov - lyžařské středisko, ideální podmínky pro běžecké lyžování. 75 km upravovaných tratí (tzv. Jizerská magistrála), od roku 1968 dějiště dálkového běhu Jizerská padesátka.
- Liberec - krajské město pod Ještědem, zajímavá historická i moderní architektura. Botanická zahrada s rozsáhlou sbírkou rododendronů, zoologická zahrada s chovem vzácných bílých tygrů, unikátní aquapark Babylon.
- Jablonec nad Nisou - město bezprostředně sousedí s Libercem, zajímavá secesní zástavba z přelomu 19. a 20. století. Tradice sklářské výroby, muzeum skla a bižuterie. V okolí řada přírodních skalních vyhlídek.
- Rozhledna Bramberk - oblíbené výletní místo na Bramberku, nižším vrcholu hřebene Krásného (797 m) s 21 m vysokou kamennou rozhlednou z roku 1912.
- Rozhledna Černá studnice - 26 m vysoká žulová rozhledna nad obcí Maršovice, na nejvyšším vrcholu Černostudničního hřebene (869 m), symbol jablonecké turistiky. Výhled na Jablonec, Ještěd i na vzdálenější Krkonoše.
- Rozhledna Štěpánka - 20 m vysoká kamenná a cihlová rozhledna z roku 1892 na vrchu Hvězda (958 m) na Příchovickém hřebeni Jizerských hor. Kruhový výhled na české i polské Jizerské hory a Krkonoše.
- Josefův Důl - největší údolní nádrž Jizerských hor, stejnojmenná obec se sklářskou tradicí, oblíbené rekreační středisko pro sport a turistiku v každém ročním období.
- Protržená přehrada - přehrada na řece Bílá Desná (806 m), jedno z nejbizarnějších míst oblasti. Roku 1916 se protrhla sypaná hráz a zaplavila obce pod přehradou. Neštěstí si vyžádalo 65 lidských životů. Unikátní zbytky hráze s věží a podzemní štolou, kterou se odvádí voda do sousední nádrže Souš, zásobárny pitné vody pro Jablonecko s přísně chráněným okolím.
- Smržovka - 1020 m dlouhá moderní závodní sáňkařská dráha, raritou je kruhová 400 stupňová zatáčka. První sáňkařská dráha vznikla v roce 1912.
- Ozubnicová železnice - na 7 km dlouhém úseku mezi Tanvaldem a Harrachovem musely vlaky překonávat několik set metrů převýšení, proto lokomotivy dříve využívaly ozubnici. Několik tunelů, vysoký "arizonský" most přes Jizeru. Pravidelné nostalgické jízdy s historickými lokomotivami.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 29.04.2005 v 10:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA