PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

23 Podzvičínsko [ Turistická oblast ]

ZÁMEK KUKS LES KRÁLOVSTVÍ - TEŠNOVSKÁ PŘEHRADA ROZHLEDNA ZVIČINA KOSTELÍK SV. PETRA A PAVLA, BYŠIČKY LÁZNĚ BĚLOHRAD VĚŽ SAMOSTATNOSTI - ROZHLEDNA HOŘICE HRAD PECKA BETLÉM - SKALNÍ SOCHY ZOO A SAFARI, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM NOVÁ PAKA LES KRÁLOVSTVÍ - TEŠNOVSKÁ PŘEHRADA HRAD PECKA NOVÁ PAKA KOSTELÍK SV. PETRA A PAVLA, BYŠIČKY ROZHLEDNA ZVIČINA LÁZNĚ BĚLOHRAD BETLÉM - SKALNÍ SOCHY ZÁMEK KUKS VĚŽ SAMOSTATNOSTI - ROZHLEDNA HOŘICE ZOO A SAFARI, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Podzvičinsko
...klenotnice s poklady...
Oblast se spoustou lesů i udržovaných staveb lidové architektury, protkaná hustou sítí turistických značených cest a cyklostezek v sobě spojuje drobné radosti z objevování kultury i přírodních krás. Drahocenné poklady nenajdete jen v novopacké Klenotnici, ale i v Kuksu, který společně s nedalekým lesním Betlémem představuje jedinečnou pokladnici barokních plastik. Díky přírodnímu bohatství v podobě rašeliny vznikly slatinné Lázně Bělohrad. Oblast si potrpí i na velká jména historie - v Bílé Třemešné pobýval před odchodem do exilu J. A. Komenský, v Ostroměři se narodil spisovatel E.Štorch, v Miletíně básník K. J. Erben, Lázně Bělohrad jsou rodištěm básníka K. V. Raise. Nabídku korunuje hrádek Pecka, spojený se jménem slavného cestovatele Kryštofa Haranta, a známá Zoologická zahrada a Safari ve Dvoře Králové. Překvapí vás i zdejší kulinářské speciality - pravé hořické trubičky, miletínské modlitbičky nebo novopacké pivo.

- Zoologická zahrada a Safari Dvůr Králové nad Labem - celoročně otevřená zoo a sezónní safari, unikátní expozice připomínají původní přírodní prostředí. Výletní vláček, restaurace, obchod a galerie Pravěk očima Zdeňka Buriana.
- Hořice - město s kamenickou tradicí, na vrchu Gothard galerie plastik se stálou expozicí českého sochařství první poloviny 20. století. V okolí jedinečný přírodní sochařský areál s díly účastníků hořických sochařských sympozií.
- Masarykova věž samostatnosti - zajímavý památník protikomunistického odboje na Hořickém Chlumu (449 m), spojený s 20 m vysokou rozhlednou. Další moderní rozhledna (41 m) stojí 1,5 km od Masarykovy věže.
- Kuks - komplex barokních budov s někdejším špitálem milosrdných bratří a kostelem Nejsvětější Trojice v údolí řeky Labe. Sochařské alegorické cykly dvanácti ctností a neřestí (M. B. Braun), lékárnické muzeum, barokní lékárna, zahrada, galerie.
- Betlém - sochy ze skalních bloků a reliéfy vytesané do skalních stěn (M. B. Braun) asi 2 km západně od Kuksu. Ústřední partii tvoří Betlémská jeskyně s výjevy Narození Páně a Příchod Tří králů.
- Lázně Bělohrad - lázeňské městečko v Podkrkonoší, Anenské slatinné lázně obklopené přírodním parkem se sportovním areálem. V okolí řada tras pro pěší i cyklistické výlety.
- Zvičina - nejvyšší vrchol Krkonošského podhůří (671 m), na vrcholu kostel sv. Jana Nepomuckého a Raisova chata s rozhlednou. Výhledy na Krkonoše, Králův Dvůr, Orlické hory, Kunětickou Horu, Podkrkonoší a Český ráj.
- Byšičky - výletní místo u Lázní Bělohrad se starobylým kostelíkem sv. Petra a Pavla, váže se k němu děj balady K. J. Erbena Svatební košile ze sbírky Kytice. Spisovatelův památník v nedalekém Miletíně.
- Nová Paka - Klenotnice drahých kamenů s expozicí drahokamů. V okolí města četné nálezy drahých kamenů - acháty, ametysty, jaspisy i zkamenělé dřeviny. Známým nalezištěm achátů kopec Levín.
- Hrad Pecka - gotický hrad, přestavěný na renesanční zámek, kdysi sídlo Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. V Harantovském paláci expozice historie hradu a života Kryštofa Haranta, ve sklepení výstava hrdelní právo a soudnictví.
- Přehrada Les království u Bílé Třemešné - technická památka, přehrada na Labi z let 1910-1919 s hrází zdobenou pohádkovými věžičkami, nejstarší vodní dílo svého typu ve střední Evropě.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 25.03.2005 v 13:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA