PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ BESKYDY a VALAŠSKO - turistický subregion POODŘÍ - turistická oblast TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO - turistická oblast OSTRAVSKO - turistická oblast OPAVSKÉ SLEZSKO - turistická oblast JESENÍKY - turistická oblast HLAVNÍ STRANA Okres Bruntál (region NUTS 4) Okres Karviná (region NUTS 4) Okres Ostrava (region NUTS 4) Okres Frýdek-Místek (region NUTS 4) Okres Nový Jičin (region NUTS 4) Okres Opava (region NUTS 4) Okres Bruntál (region NUTS 4) CZECH REPUBLIC REGION POODŘÍ REGION SLEZSKÁ HARTA ODERSKO BESKYDY-VALAŠSKO DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKOSLEZSKÝ
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Moravskoslezský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Moravskoslezsky kraj
Moravskoslezská nej
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Destinační management MSK
Klastr cestovního ruchu
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Sport a relaxace
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Klub českých turistů
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
  KLACR.cz, Moravskoslezský klastr cestovního ruchu

Přírodní památka Obidová [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památka Obidová představuje nejcennější beskydské rašelinné louky (sihly) v mělké podhřebenové sníženině v pramenné oblasti Sihelského potoka (pravostranná zdrojnice Mohelnice). Nachází se v nadmořské výšce 710-750 m, asi 1,4 km jihozápadně od kóty Obidová (832 m) a 3 km severně od hraničního hřebene Moravskoslezských Beskyd v těsné blízkosti rekreačního střediska Visalaje. Katastrální území Krásná pod Lysou horou, okres Frýdek-Místek, CHKO Beskydy. Vyvlášeno v r. 1990. Výměra: 7, 28 ha.

Motiv ochrany: Společenstva rašelinných luk s řadou vzácných, ohrožených a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

Geologie, půdní poměry: Z hlediska geologického je území součástí klasického vývoje godulských vrstev, tvořených hrubě rytmickým flyšem a glautonickými pískovci. Celé území je překryto mocnými deluviálními hlinitokamennými usazeninami a je velmi zamokřené. Půdní pokryv tvoří bohaté lesní půdy, místy oglejené až zrašeliněné.

Botanika: Na mokrých a rašelinných loukách převažuje mokřadní vegetace podsvazu Calthenion a svazu Caricion fuscae. Vzácně jsou vyvinuty porosty svazu Caricion davallianae, Sphagno warnstorfianii-Tomenthypnion a Sphagno recurvi-Caricion canescenstis. Nejcennějším druhem vázaným na zamokřená místa s porosty rašeliníku je rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia). Zdejší populace je nejpočetnější na území CHKO Beskydy, patří však také k nejohroženějším (na několika beskydských lokalitách již vymizela). Další silně ohrožený druh květeny ČR všivec bahenní (Pedicularis palustris) tvořil ještě na počátku 90. let 20. stol. populaci čítající několik stovek rostlin, v posledních letech lze nalézt sotva několik desítek. Hojný je všivec lesní (Pedicularis sylvatica), ze vstavačovitých (Orchidaceae) prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) a prstnatec Fuchsův pravý (Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii).

Na území přírodní památky lze nalést další význačné a dnes již vzácné druhy podmáčených a rašelinné míst, např. bahničku chudokvětou (Eleocharis quinqueflora) SO, čertkus luční (Succisa pratensis), kozlík celolistý (Valeriana simplicifolia), suchopýr úzkolistý (Eriophorum angustifolium), svízel bahenní (Galium palustre), škardu bahenní (Crepis paludosa), vachtu trojlistou (Menyanthes trifoliata), violku bahenní (Viola palustre), přesličku poříční (Equisetum fluviatile) a přesličku bahenní (Equisetum palustre), ostřici bledavou (Carex pallens), ostřici ježatou (Carex echinata), ostřici obecnou (Carex nigra), ostřici prosovou (Carex panicea), ostřici rusou (Carex flava) a sítinu cibulkatou (Juncus bulbosus).

Bohatě je vyvinuto mechové patro tvořené zejména rašeliníky a ploníky. Na sušších místech v okrajových částech se vyskytuje bukvice lékařská (Betonica officinalis), jalovec obecný (Juniperus communis), pupava bezlodyžná (Carlina acaulis), rozrazil lékařský (Veronica officinalis), smilka tuhá (Nardus stricta) aj.

Zoologie: Na lokalitě nacházejí vhodné životní podmínky ohrožené druhy obojživelníků: čolek karpatský (Triturus montandoni), čolek horský (Triturus alpestris), kuňka žlutobřichá (Bombina variegata) a skokan hnědý (Rana temporaria). Z plazů byli zjištěni ještěrka živorodá (Zootoca vivipara) a zmije obecná (Vipera berus). V potůčku protékajícím územím žije vranka pruhoploutvá (Cottus poecilopus) a pstruh obecný (Salmo trutta). Vlhké louky v údolí jsou součástí biotopu četných druhů ptáků, potravu zde nacházejí např. čáp černý (Ciconia nigra), jestřáb lesní (Accipiter gentilis), káně lesní (Buteo buteo), kos horský (Turdus torquatus), krkavec velký (Corvus corax), ostříž lesní (Falco subbuteo), puštík obecný (Strix aluco) a vlaštovka obecná (Hirundo rustica).

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: V minulosti bylo území hospodářsky využíváno pouze extenzivní pastvou hovězího dobytka a kosením. Později se na loukách intenzivně pásly jalovice, což značně poškodilo cenná rostlinná společenstva. Na mnoha místech došlo k úplnému vymizení bylinného porostu. V současné době se provádí řízené hospodaření, louky jsou pravidelně koseny v přesně stanoveném termínu. Součástí péče je také obnova a údržba několika tůní k rozmnožování obojživelníků.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 12:46 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA